Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

19. SVIBANJ – DAN OBITELJSKIH LIJEČNIKA

world-family-637255084747285333_780_4392

19. 05. 2010. godine  svjetska organizacija obiteljskih liječnika WONCA  proglasila je 19. svibnja danom obiteljskih liječnika. Na taj način željeli su istaknuti ulogu obiteljske medicine u svakodnevnom radu.

Moramo se prisjetiti da je početkom 60 ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući prof. dr. Anti Vuletiću, u Zagrebu je započela prva specijalizacija obiteljske medicine u svijetu.

Tada se učilo o organizaciji zaštite zdravlja u zajednici, ulozi obiteljskog liječnika, istraživanju zdravlja pučanstva, epidemiologiji, zdravstvenoj edukaciji stanovništva, naravno prepoznavanju, dijagnostici i liječenju većine bolesti, osnovama laboratorijske i radiološke dijagnostike, hitnim stanjima, maloj kirurgiji, te osnovama većine grana medicine. Praktično gledano obiteljski liječnici uspješno zbrinu 90% svih zdravstvenih problema pacijenata.

Od tih davnih godina organizacija rada obiteljske medicine se mijenjala od klasičnih nekadašnjih Domova zdravlja, preko raznih oblika koncesije i privatnih ordinacija do ponovnog sve češćeg rada u ordinacijama Doma zdravlja.

Korona kriza koja je nadajmo se iza nas barem u obliku potpunog zatvaranja ponovo je naglasila ulogu obiteljske medicine. Sada u post covid vremenima, obiteljski liječnici i dalje ostaju prvi koji dolaze u kontakt sa pacijentima.

Dragi naši obiteljski liječnici,

Sretan vam vaš dan i uspješno dalje!