Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svjetski dan zdravlja

sdz 2022

sdz 2022

Dana 7. travnja 2022. patronažne medicinske sestre i tehničari na lokacijama;

Sajmište 1.

Blage Zadre 1.

J. J. Strossmayera 49. Ilok

u prostorijama Doma zdravlja Vukovar u vremenu od 9:00 -10:00 sati mjeriti će krvni tlak i određivati razinu šećera u krvi.

POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANE STANOVNIKE DA SE ODAZOVU OVOJ NAŠOJ AKCIJI.

     Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“ kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi:

Posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili su pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta.

  • Gotovo trećina ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od hipertenzije dok je taj udio znatno veći kod starije populacije: kod 8 od 10 osoba starijih od 65 godina zabilježena je neka od bolesti iz tih  skupina dijagnoza.
  • Kronične plućne bolesti su također veliko zdravstveno opterećenje za stariju populaciju: 1 od 10 osoba starijih od 65 godina boluje od kroničnih plućnih bolesti.
  • Ovo istraživanje je još jednom dokazalo i veliku zastupljenosti šećerne bolesti među populacijom: gotovo 10% ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijom od 65 godina njih čak četvrtina.