Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Sestrinstvo – Glas koji vodi: Vizija budućnosti zdravstvene zaštite”

dan_med_ses

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva te zahvaljujemo na znanju, trudu i brizi koje svakodnevno pružaju svojim pacijentima!

Ovogodišnja tema 12. svibnja, Međunarodnog dana medicinskih sestara – dana sestrinstva, prepoznaje utjecaje globalne pandemije bolesti COVID–19 na zdravstveni sustav i medicinske sestre/medicinske tehničare te promišlja o tom utjecaju i u budućnosti. Pandemija bolesti COVID–19 ponovno je jasno pokazala i još više učvrstila važnu ulogu medicinskih sestara i medicinskih tehničara u održavanju zdravlja ljudi tijekom cijelog životnog vijeka, a posebice u izvanrednim okolnostima globalne javnozdravstvene ugroze.

No, iako je tijekom epidemije došlo do značajnih poremećaja u zdravstvu, također su se dogodile i neke inovacije koje su poboljšale pristup zdravstvenoj skrbi, stoga se ovogodišnja tema Međunarodnog dana sestrinstva fokusira na promjene i inovacije u sestrinstvu te utjecaj tih promjena na budućnost zdravstvene zaštite. Medicinske sestre i medicinski tehničari najbrojnija su skupina u zdravstvu, koja u Hrvatskoj broji 35 tisuća zaposlenih, te stoga treba imati bitnu ulogu u planiranju zdravstvene zaštite u budućnosti. Pandemija bolesti COVID–19 nesumnjivo je razotkrila niz slabosti u mnogim zdravstvenim sustavima na svijetu te ogroman pritisak pod kojim svakodnevno rade medicinske sestre i tehničari, ali je istovremeno pokazala i njihovu iznimnu predanost, posvećenost i hrabrost u borbi s javnozdravstvenim izazovima koje donosi pandemija.

Međutim, osim velikog i stalnog pritiska na zdravstveni sustav, pandemija je isto tako donijela i priliku za koncipiranje, istraživanje i primjenu novih modela zdravstvene skrbi, u kojima su medicinske sestre i medicinski tehničari zasigurno bitan i nezaobilazan čimbenik. Dobra zdravstvena zaštita u budućnosti može se postići samo generiranjem novih politika koje utiru put svakoj promjeni koja vodi što boljoj, dostupnijoj i sveobuhvatnijoj zdravstvenoj zaštiti pučanstva na lokalnoj razini, ali također i globalno, u cijelom svijetu.