Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ZAVRŠNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA O POSLIJEPORODNOJ DEPRESIJI

7f4a2dcbb77bba13d5149a1dc56e825f_XL

U Vukovaru je održano završno predstavljanje dvogodišnjeg projekta pod nazivom: „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ u kojem su sudjelovale i tri patronažne sestre Doma zdravlja Vukovar, Nadalina Popović, Vesna Miljević i Marina Mlađen koje su postale edukatorice, a stečeno znanje će prenijeti svojim kolegicama s područja Slavonije.

Po riječima koordinatorice projekta i glavne sestre Doma zdravlja Vukovar, Ahnetke Stjepanović, cilj projekta je  povećanje vještina patronažnih sestara i senzibiliziranje okoline za probleme koje prouzrokuje poslijeporodna depresija. Osim patronažnih sestara u edukaciju su bili djelomično uključeni i obiteljski liječnici, pedijatri i ginekolozi.

 
 

– Edukacija će najviše koristiti patronažnim sestrama koje će smatram, puno lakše i bolje kod žene prepoznavati znakove i simptome koji upućuju da je riječ o poslijeporodnoj depresiji. Zato je tu patronažna služba koja je prošla edukaciju i koja će reagirati i uputi ženu i obitelj kome da se obrati. Mislim da se edukacijom određeno znanje dobilo, a sada je samo pitanje organizacije na našem području. Na žalost, na našem području nemamo profesionalce odnosno nekoga tko je usko specijaliziran ili usko posvećen ovoj problematici, ali postoje specijalisti psihijatri i psiholozi koji mogu pružiti pomoć, ne samo ženi već i cijeloj obitelji – kaže Stjepanović.  

Ovom  edukacijom patronažne sestre su naučile kako prepoznati simptome bolesti, kako postupiti u slučaju simptoma, te kako postepeno senzibilizirati okolinu o izazovima majčinstva te kako prenositi rodiljama poruku da ne osjećaju sramotu za svoje poteškoće, kao i gdje se obratiti ukoliko ih imaju. Patronažna sestra Marina Mlađen koja je uspješno završila edukaciju, kaže kako žene često osjećaju depresiju i tjeskobu tijekom babinja, odnosno neposredno nakon poroda i to se stanje naziva poslijeporodna tuga koja može biti dobar pokazatelj da se tu može razviti poslijeporodna depresija.

– Simptomi poslijeporodne depresije mogu biti razni. Od bilo kakvog somatskog sustava, glavobolje, bola u prsištu, pretjerano spavanje, nesanica….. Ono što je najvažnije je da kod majke koja je u poslijeporodnoj depresiji ne postoji adekvatna briga za svoje dijete i to su dva ključna simptoma depresije. Ako  reagiramo na vrijeme, depresija se uspješno liječi. Depresija nije samo problem majke već i cijele obitelji –pojasnila je Mlađen.

Mlađen je također rekla kako prema statističkim podatcima broj žena sa  poslijeporodnom depresijom na području koje pokriva Dom zdravlja Vukovar za prošlu 2020. godinu iznosi 36 odnosno 10 posto.

Projekt, čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo 806 tisuća kuna.