Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DOM ZDRAVLJA VUKOVAR PROVODI PROJEKT ORALNOG ZDRAVLJA BRANITELJSKE POPULACIJE

dz_ambulanta

Dom zdravlja Vukovar kao zadatak si je postavio stalno unapređenje zdravlja ljudi na svome području te provode  dodatne aktivnosti kojima podižu razinu zdravstvene zaštite. Uz projekt preventive karijesa kod djece u dječjim vrtićima koji provode već nekoliko godina, počeli su i s projektom  oralnog zdravlja braniteljske populacije, odnosno pregleda usne šupljine radi otkrivanja raznih bolesti. 

-Zdravlje je jedan od naših najvažnijih društvenih ciljeva, a taj cilj ne možemo ostvariti sami, već u suradnji sa širom zajednicom, odnosno ciljanom skupinom.  U okviru projekta odabrali smo braniteljsku populaciju koja je uistinu osjetljiva  i zdravstveno ugrožena skupina naše zajednice, a zaslužuje posebnu pozornost u zaštiti, u ovom slučaju oralnog zdravlja. Cilj je projekta utvrditi stanje zdravlja zubi i usne šupljine, a preventivnim mjerama očuvati i unaprijediti oralno zdravlje. Stručnjaci potvrđuju kako se jako puno bolesti kroz usnu šupljinu može vidjeti i otkriti, a onda i prevenirati – rekao je  ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski dodajući kako se radi na pravovremenom otkrivanju i ranoj terapiji oralnih bolesti, autoimunih oralnih bolesti, promjenama na sluznicama, ali i čitavom nizu drugih bolesti. 

Ambulanta je već u potpunosti opremljena i spremna za preglede.
-Dom zdravlja Vukovar osnovao je posebnu radnu jedinicu, odnosno ambulantu dentalne medicine s opremom i stručnim radnim timom koja je namijenjena isključivo braniteljima. Svaki bi branitelj u ambulanti imao otvoren karton, utvrdilo bi mu se oralno zdravlje, postavila dijagnoza i određen plan terapije. Tu se ne bi radili veći zahvati, nego bi se pacijenta upućivalo njegovom izabranom liječniku, dakle ovdje bi ih savjetovali i motivirali na daljnje liječenje. Također smo ostvarili i suradnju s Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana, odnosno sa specijalistom patologije sudske medicine koji bi radio eventualne daljnje analize – pojašnjava Lohinski dodajući kako žele osigurati kontinuirano provođenje ovog projekta, a hrvatski bi branitelji na preglede dolazili organizirano u skupinama.
– Projekt nije ugovoren s HZZO-m pa ga sami financiramo, ali smo dobili potporu od ministra branitelja Tome Medveda te od resornog ministarstva očekujemo određenu pomoć – zaključuje Lohinski te poziva predsjednike svih braniteljskih udruga da se dogovore oko termina besplatnih pregleda.