Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svim liječnicima čestitamo njihov dan!

hdl_dan


Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor, kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.

Uz obilježavanje ovog važnog trenutka iz povijesti medicinske struke u Hrvatskoj, nacionalni Dan liječnika dobar je povod i poticaj za osnaživanje svijesti o vrijednosti i važnosti liječničke profesije te doprinosu liječnika dobrobiti pacijenata i društva u cjelini kroz odgovoran rad, stalno usavršavanje i stjecanje novih stručnih znanja, a mišljenja smo da je to posebice važno naglasiti u svjetlu sve češćih verbalnih i fizičkih incidenata prema liječnicima i zdravstvenim djelatnicima koji se događaju u našim zdravstvenim ustanovama.


Također je potrebno ukazati na zabrinjavajući trend smanjivanja liječničkog i drugog zdravstvenog kadra u našoj zemlji, naročito u manje razvijenim, otočnim i ruralnim sredinama, što znatno otežava dostupnost i pružanje zdravstvene zaštite na svim razinama, stoga i ovom prilikom treba podsjetiti da se upravo zahvaljujući vrijednom, pojačanom i predanom radu liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, i unatoč poteškoćama sustav održava funkcionalnim za sve građane kojima je potrebna zdravstvena skrb.

Stoga svim liječnicima, koji iz dana u dan predano i odgovorno rade svoj humani i zahtjevni posao, svakodnevno pružajući zdravstvene savjete, povratak u zdravlje, nadu i utjehu svojim pacijentima, čestitamo njihov nacionalni dan, s jednim velikim: „Hvala, doktori!“