Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svjetski dan borbe protiv raka 4.02.2019.

wcd

Svjetski dan borbe protiv raka koji se obilježava 4. veljače, Hrvatska liga protiv raka upozorava da je Hrvatska po preživljavanju od zloćudnih bolesti i dalje ispod europskog prosjeka.
Od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 23.000 ljudi, a umre oko 11.000. Prema svjetskom istraživanju objavljenom lani Hrvatska je po preživljavanju kod većine karcinoma u donjoj polovici ljestvice europskih zemalja.

S druge strane bilježimo dobre rezultate u preživljenju kod zloćudnih bolesti u dječjoj dobi – kod limfoma 95 posto, tumora mozga 73 posto te akutne limfoblastične leukemije 85 posto.

U Hrvatskoj se provode nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, no odaziv na preventivne preglede nije zadovoljavajući.

Očekuje se i donošenje Nacionalnog plana protiv raka, kojemu je cilj zaustaviti porast oboljelih i umrlih te spasiti između 5 i 7 tisuća života godišnje.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana protiv raka glasi “Ja jesam. Ja hoću”, a njime se želi ukazati da se prevencijom, ranim otkrivanjem i pravovremenom i kvalitetnom terapijom svake godine može spriječiti smrt kod 3,7 milijuna ljudi u svijetu.

– O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju nastanka ove teške bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Ovo je treća godina zaredom da obilježavamo ovaj dan kako bismo educirali građane o prevenciji raka te potaknuli sve segmente društva na veći angažman u cilju smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka- izjavila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K. – life.