Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Svjetski dan multiple skleroze

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji i depresivne tegobe.

Na temelju istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Republike Hrvatske te Klinikom za neurologiju KBC Zagreb, prema preliminarnim podacima od ove bolesti u RH boluje oko 6100 osoba. Od 27. svibnja 2009. godine se, na inicijativu MSIF-a (engl. Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu obilježava Svjetski dan multiple skleroze da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja se ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. I ove će se godine nizom manifestacija i skupova obilježiti ovaj dan, i putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.