Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Preventivni program u dentalnoj medicini za vukovarske dječje vrtiće

dentaln_vrtic_projekt

Na inicijativu Doma zdravlja Vukovar, Grad Vukovar uključio se u preventivni program pod nazivom „Preventivni program u dentalnoj medicini” koji će se provoditi u dječjim vrtićima na području grada Vukovara.
Predviđeno trajanje preventivnog programa je 5 godina te će u tom razdoblju biti evidentirano stanje zdravlja zubi i usne šupljine polaznika dječjih vrtića u dobi od 3 godine do polaska u školu.

Cilj projekta je promicanje oralnog zdravlja, zdravstvene edukacije i zdravstvene zaštite koja se poduzima da se unaprijedi zdravlje djece, uz njihovo aktivno sudjelovanje. Zajedničkim djelovanjem moguće je u dječjim vrtićima ostvariti ciljeve programa zaštite oralnog zdravlja kojim će se stvoriti pravilni stavovi djece o zdravlju kroz rano usvajanje prevencije.
Prvi korak u provođenju preventivnog programa je nabava četkica i zubnih pasta za djecu u predškolskim ustanovama na bazi od 724 djeteta.
Kako bi osigurali četkice za zube i paste, Upravni odjel za društvene djelatnosti uputio je dopise tvrtkama za sponzoriranjem ili donacijom koje imaju navedene proizvode te je ovaj hvalevrijedan projekt projekt prepoznat. Tvrtka Medical intrade d.o.o. donirala je 724 paste za zube, a tvrtka Saponia d.d. 732 četkice za zube te su time potrebe projekta u potpunosti zadovoljene. Vrijednost donacije iznosi približno 25 000 kuna.
Programu se priključio i vukovarski poduzetnik Saša Salomon koji je ovom prilikom djeci darovao nekoliko igračaka pod nazivom Brushies koje djecu uče kako pravilno prati zube. Igračka radi tako da se stavi na bilo koju četkicu za zube, a kada dijete počne prati zube, na sučelju telefona ili tableta pojavljuje se grafika koja podsjeća na crtane filmove, a koja na zabavan način djecu uči i motivira da peru zube.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako je cilj ovoga programa potaknuti djecu na pravilno njegovanje zuba i usne šupljine.
Želimo kod naših najmlađih sugrađana razviti svijest o dentalnoj higijeni kako bi što manje morali posjećivati stomatologe, a njihovi zubi bili što zdraviji,” objasnio je zamjenik gradonačelnika Pavliček.