Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Treći CED-ov europski dan oralnog zdravlja 12. rujna 2015

Vijeće europskih doktora dentalne medicine (CED), treći put zaredom održat će Europski dan oralnog zdravlja, u subotu, 12. rujna 2015. godine.

Glavna tema ovogodišnjeg Dana oralnog zdravlja, je rak usne šupljine. Rak usne šupljine odnosi se na usnice, jezik i samu usnu šupljinu. Oralni karcinom deseti je najčešći u Europi, sa više od 75 000 tisuća novo otkrivenih slučajeva u jednoj godini, u Europskoj uniji. Incidencija toga raka još uvijek je veća u muškaraca nego u žena. Bolest je visoko smrtonosna i agresivna, i najviše od svih rakova, unakazi bolesnika.

Porast pojavnosti oralnog karcioma vezan je za izloženost faktorima rizika kao što su uporaba duhana, uživanje alkohola, nezdravi načina života ili infekcije. Oralni rak moguće je spriječiti, i smanjiti njegovu incidenciju. Ukoliko se oralni rak otkrije u uznapredovaloj fazi, prognoza bolesti je loša. Rano otkrivanje i dijagnosticiranje te bolesti značajno povećava stopu preživljavanja.

Europski dan oralnog zdravlja predstavlja jedinstvenu priliku podizanja svijesti i važnosti ranog otkrivanja bolesti kao i ulogu doktora dentalne medicine, koju može imati u prevenciji, ranoj dijagnozi i liječenju pacijenata od oralnog karcinoma diljem Europske unije…više na linku

http://www.eudental.eu/index.php?option=com_newsletter&view=newsletter&id=69&tmpl=newsletter

 “Osam jednostavnih koraka za rano otkrivanje oralnog karcinoma”…više na linku

http://www.hkdm.hr/pic_news/files/8%20jednostavnih%20koraka%20za%20rano%20otkrivanje%20oralnog%20karcinoma(1).pdf

(Hrvatsko društvo za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a)