Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dan šećerne bolesti 14.11.2011.

secerna

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se u cijelom svijetu obilježava danas, 14. studenog, u prostorijama Programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, a u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Vukovar održano je stručno predavanje o dijabetesu. Na ovaj način se, uz mjerenje šećera u krvi i tlaka te dijeljenje prigodnih tematskih materijala, još jedanput podsjetilo i upozorilo na ovu sve rašireniju kroničnu bolest.

Predavanje su održale patronažne sestre Lidija Vranković Knapček i Živanka Brodalić iz patronažne službe Doma zdravlja Vukovar koje su okupljenima govorile o dijabetesu i načinu na koji ga se može dobiti – o načinu održavanja razine šećera u krvi stabilnom, komplikacijama bolesti, važnosti fizičke aktivnosti odnosno kretanja, o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane, o stresu kao jednom od čimbenika rasta razine šećera u krvi, a osim izlaganja, korisnicima Dnevnog boravka mjerio se šećer u krvi i krvni tlak te su se svi kasnije mogli počastiti zdravim međuobrokom, voćem.
Održano tematsko predavanje jedna je od mnogobrojnih aktivnosti Programa «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama» koji sve aktivnosti i dodatne sadržaje oblikuje prema željama, interesima i mogućnostima korisnika, a poseban naglasak stavlja se na usvajanje novih vještina, kreativan rad te na brigu o zdravlju. Također, u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Vukovar već su održana druga tematska zdravstvena predavanja, a sljedeće takvo predavanje na drugu temu iz područja zdravlja odnosno bolesti za korisnike Dnevnog boravka održat će se krajem ovoga mjeseca.