Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Novoosnovana udruga dijabetičara

Dana 14.11.2011. u 11:00 sati u prostorima Doma zdravlja Vukovar na adresi Trg kralja Tomislava 2. počinje s radom novoosnovana udruga dijabetičara. 

Patronažna služba organizira predavanja o prevenciji dijabetesa :

U 10:00 sati  održat će se predavanje u Hrvatskoj udruzi umirovljenika, 204. Brigade .
U 11:00 sati  održat će se predavanje u Dnevnom boravku za starije i nemoćne u Velebitskoj ulici u Borovu.

Pozivaju se zainteresirani da nam se pridruže na predavanju

ŠTO TREBA ZNATI O DIJABETESU?

Mnogi ljudi o dijabetesu znaju premalo, a možda je i ono što su naučili pogrešno! 

Vrhunski svjetski dijabetolozi upozoravaju ne samo na slabu edukaciju nedijabetičara o dijabetesu, nego i dijabetičara, te čak i na neke pogreške u podučavanju i pristupu bolesti. 
Dijabetes ustvari nije šećerna bolest! Iako dijabetes nazivaju ‘šećernom bolešću’, to nije najpogodniji termin. 
Dijabetes je bolest kod koje organizam ne može pretvarati glukozu iz krvi u energiju, bilo zbog nedostatka hormona inzulina, bilo zbog njegovog neučinkovitog korištenja. Zbog ta dva različita razloga nastajanja dijabetesa razlikujemo dva tipa dijabetesa: tip 1 i tip 2. Iako su to uobičajeni nazivi za navedene vrste dijabetesa, pravi bi nazivi zapravo trebali biti za dijabetes tipa 1 – inzulinski deficitaran (manjkajući) dijabetes, a za dijabetes tipa 2 – inzulinski rezistentan (neosjetljiv) dijabetes. 

DIJABETES TIPA 1 

Kod dijabetesa tipa 1, zbog poremećaja imunološkog sustava, dolazi do upalnih procesa na ß-stanicama gušterače (koje proizvode inzulin), do blokade njihovog rada, pa i do njihovog propadanja. Prema najnovijim istraživanjima, živčane stanice (kojima je to tkivo izuzetno bogato) oslobađaju premalo neuropeptida (neurotransmitera) za neophodnu signalizaciju ß-stanicama za proizvodnju inzulina, čime se blokira stvaranje inzulina. Zbog takvog je stanja za sada davanje injekcija inzulina jedini mogući put za održavanje života. 

DIJABETES TIPA 2 

Kod dijabetesa tipa 2 organizam gubi sposobnost korištenja inzulina u njegovoj osnovnoj funkciji – transferu glukoze u mitohondrij jetrenih i mišićnih stanica kao izvora energije. To se događa zbog popunjenosti rezervi energije u stanicama ili zbog blokade samog transfera energije.