Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Obilježen Nacionalni tjedan dojenja (01-07.10.2024)

original-3F0D03AA-3F7C-40BF-AB05-C84D628E703A

Dom zdravlja Vukovar je Nacionalni tjedan dojenja obilježio; dana 30.09.2024., u Iloku, J.J. Strossmayera 49, i 03.10.2024. u Vukovaru, Blage Zadre 1, u ambulantama za zdravstvenu zaštitu predškolske djece.

U obilježavanju posebnog tjedna posvećenog dojenju sudjelovali su majke dojilje sa djecom, pedijatrijski timovi, patronažne sestre, te glavna sestra Doma zdravlja Vukovar.

Dana 04.10.2024. tijekom Nacionalnog tjedna dojenja, održan je i 12. SIMPOZIJI O DOJENJUPREMOSTIMO RAZLIKE: PODRŠKA DOJENJU ZA SVE“ u organizaciji HRVATSKE UDRUGE IBCLC SAVJETNICA ZA DOJENJE, u Zagrebu. Na simpoziju osim, stručnih i kvalitetnih predavanja, na samom početku, bilo je službeno predstavljanje novih IBCLC savjetnica; Lidija Vranković Knapček, bacc.med.techn, IBCLC, Vukovar, Mirjana Mate Ello, prvostupnica primaljstva, IBCLC, Vinkovci, Vedrana Guszak, dr.med. ,spec. neonatolog, IBCLC, Zagreb i Mirjana Bogavac, magistra primaljstva, IBCLC Crna Gora.

Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta, ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja raka jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš. 

Patronažna služba
Lidija Vranković Knapček, bacc.med.techn, IBCLC.