Važna obavijest u vezi COVID-19!
Mole se svi pacijenti koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore doma zdravlja već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika!
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - SAJMIŠTE
Adresa: Sajmište 1 , 32000 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - BLAGE ZADRE
Adresa: Blage Zadre 1, 32010 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - TRG KRALJA TOMISLAVA
Adresa: Trg kralja Tomislava 2, 32000 Vukovar
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR - ILOK
Adresa: J.J. Strossmayera 49, 32236 Ilok

narucivanje

„Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“

Patronažne sestre iz Doma zdravlja Vukovar su  sudjelovale od 15.10 -16.10.2020. u dvodnevnoj edukaciji za otkrivanje i ranu intervenciju kod poslijeporodne depresije u sklopu projekta čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar.
„Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ je puni je naziv projekta koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Voditeljica projekta je psihijatrica dr.sc. Elizabeta Radonić, a edukacija patronažnih sestara je osim u Domu zdravlja Vukovar, već održana na Korčuli, te će se održati u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Cilj projekta je  povećanje vještina patronažnih sestara i senzibiliziranje okoline za probleme koje prouzrokuje poslijeporodna depresija. Ispred Doma zdravlja Vukovar u edukaciju su bile uključene tri patronažne sestre, Nadalina Popović, mag.med.techn, Vesna Miljević,mag.med.techn i Marina Mlađen, bacc.med.techn. Edukacija je protekla uspješno na obostrano zadovoljstvo.

 Ovom  edukacijom patronažne sestre uče kako prepoznati simptome bolesti, kako postupiti u slučaju simptoma, te kako postepeno senzibilizirati okolinu o izazovima majčinstva te kako prenositi rodiljama poruku da ne osjećaju sramotu za svoje poteškoće, kao i gdje se obratiti ukoliko ih imaju. Osim toga, patronažne sestre se educiraju da i one postanu edukatori putem webinara te da dalje prenose svoje stečeno znanje. Plan je do kraja projekta, odnosno do veljače 2021., obuhvatiti sve domove zdravlja u Hrvatskoj, a patronažne sestre Doma zdravlja Vukovar bi trebale biti edukatori i  obuhvatiti domove zdravlja slavonskih županija.

Poremećaji raspoloženja posebno se ističu kao problem suvremenog društva, a u toj skupini ističe se poslijeporodna depresija kao poremećaj kod kojeg liječenje izostaje u cca.80% slučajeva

Naime ono što treba naglasiti je kako  žene često osjećaju depresiju i tjeskobu tijekom babinja, odnosno neposredno nakon poroda i to se stanje naziva poslijeporodna tuga. Osnovna razlika između raspoloženja kojeg žene imaju u vrijeme babinja i u slučaju  poslijeporodne depresija je gubljenje interesa i sposobnosti skrbi o djetetu.

Kad se simptomi inteziviraju,, žena gubi sposobnost brige za dijete, a onda to više nije njen problem, već je problem cijele obitelji, kroz svoja predavanja je istaknula dr.sc. Elizabeta Radonić.

Ispoljava se kod 10% rodilja i teško opterećuje pacijenticu i njezinu obitelj.

Razlozi zbog kojih žene ne traže liječničku pomoć smatraju se slaba dostupnost usluga na području primarne zdr.zaštite , stigmatizacija koja prati duševne poremećaje i specifični životni uvjeti u obitelji s novorođenim djetetom.

Postoji i termin postporođajne psihoze, od koje pati jedna na tisuću rodilja, a radi se o ekstremnim situacijama kad postoji opravdani strah da žena ne naudi sebi ili djetetu.

Pretraga

epidemioloska sluzba zzjzvusz2


Za nove informacije o corona virusu i preporuke posjetite stranicu

www.zzjz-vsz.hr


EU projekt

„Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite
u Vukovarsko-srijemskoj županiji“

  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa «Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.»

SAVJETOVALIŠTE ZA DOJENJE

Palijativna skrb

EU projekt (UP.02.2.1.02.)

eu projekt21

edukacija

KORISNI TELEFONI

 Opća bolnica Vukovar
           +385 32 452 111
 
 Zavod za javno zdravstvo,Vukovar
           +385 32 413 179
 
Opća bolnica Vinkovci
           +385 32 349 349
 
Hitna medicinska pomoć
           
194 ili 112
 

 

 

HZZO Vinkovci
          +385 32 308 911

HZZO Ispostava Vukovar
           +385 32 441 725

HZZO Ispostava Ilok
           +385 32 590 440


 Izrada i održavanje MCE Vukovar

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.dzvukovar.hr koristi kolačiće (cookies).

Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u Vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem istih.

Prihvaćam